'Doet u mee?'

'In beweging en genieten!'

Lees meer

100PK Onbeperkt in galop!

Het Foppe Fonds

Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Door te sporten of te spelen krijgen kinderen energie en levenslust. Door het geven van een bijdrage kan het Foppe Fonds ervoor zorgen dat een kind weer straalt en plezier heeft. Zelfs als het allemaal even niet gemakkelijk is: een kind hoort te spelen!

Beschermheer van het Foppe Fonds is Foppe de Haan.

100PK onbeperkt in galop

Paardrijden is één van de weinige sporten die kinderen met een beperking kunnen doen zonder gebruik te maken van hun rolstoel. Het paard wordt de benen van de ruiter. Door het paardrijden worden kinderen met een beperking rustig, leren ze balans houden en stimuleert het hun ontwikkeling. Ze beleven er ook erg veel plezier aan en het laat ze stralen. Het Foppe Fonds zet zich hier samen met een 5-tal noordelijke FPG maneges voor in. Want paardrijden kost door de aangepaste materialen zoals de zadels, een tillift en opstapperron veel geld.

We hopen dat we samen dit initiatief kunnen steunen. Help je mee? Via de website kan een bijdrage gedaan worden, andere sponsorvormen zijn uiteraard ook mogelijk. Neem gerust contact met ons op. Help ons heel veel blijde gezichten te maken. Steun daarom het Foppe Fonds!

100 rolstoelenproject

Eén project sprong er de afgelopen jaren bovenuit: het 100 sportrolstoelenproject. Veel kinderen met een lichamelijke handicap kunnen nog maar één sport doen, namelijk e-hockey. Hiervoor is wel een speciale, behendige elektrische sportrolstoel nodig. Deze stoelen zijn erg prijzig.  Het Foppe Fonds is er trots op dat inmiddels 100 kinderen mede dankzij financiële steun van het fonds zo’n rolstoel konden aanschaffen en (weer) kunnen gaan hockeyen. Het project is hiermee tot een groot succes geworden en we hebben het in 2014 feestelijk kunnen afronden met de uitreiking van de laatste rolstoelen. Het Foppe Fonds zet zich nog steeds in voor kinderen de graag willen e-hockeyen. Wil jij een sportrolstoel dan kun je bij ons een aanvraag indienen voor een eenmalige financiële bijdrage.

Over Foppe

De beschermheer, boegbeeld en drager van de naam van het Foppe Fonds is Foppe de Haan. Foppe is zeer betrokken bij het Foppe Fonds. Hij houdt in het land vele lezingen waarvan de volledige gage naar het Foppe Fonds gaat. Bij iedere lezing vertelt hij waarom het Foppe Fonds zo belangrijk is. Zoals Foppe zelf zegt: ‘Als kind wil je natuurlijk graag sporten. Soms is het bijna onmogelijk en dan helpen wij. Wij maken het onmogelijke mogelijk!’. Daarnaast is Foppe betrokken bij het beleid van het fonds en is hij lid van het projectteam van het Foppe Open golftoernooi.

Foppe de Haan is een uniek mens. Hij is een karakteristieke bekende Nederlander die tijdens zijn loopbaan geweldige prestaties wist neer te zetten, maar altijd een gewoon mens is gebleven. En, ondanks zijn omzwervingen op deze aardbol, staat hij nog altijd met beide benen in de Friese klei.

‘Ús Foppe’ volgde een opleiding tot onderwijzer, speelde zelf bij verschillende amateurclubs om vervolgens bij sc Heerenveen terecht te komen. Vanaf 1974 begon hij daar als trainer te werken. De Haan was de langst zittende trainer bij sc Heerenveen en wist tezamen met voorzitter Riemer van der Velde de club groot te maken. Landelijke bekendheid kreeg hij als trainer van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 historie schreef door het Europees Kampioenschap te winnen. Een jaar later wint hij opnieuw de Europese titel. In eigen land laat het elftal van Foppe de Haan in de finale Servië kansloos. Met Jong Oranje plaatst hij zich bovendien voor de Olympische Spelen in Peking.

Foppe de Haan is daarna onder meer trainer van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en tijdelijk bondscoach (in 2011) van Tuvalu. Sinds oktober 2011 is Foppe de Haan terug op het oude nest ‘sc Heerenveen’ en heeft hij een functie binnen de voetbalacademie. Foppe de Haan houdt zich daar bezig met coaching, begeleiding en ontwikkeling van toptalenten en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jeugdtrainers. En in het seizoen 2015/2016 is hij weer even hoofdtrainer.

Met zijn met Friese woorden doorspekte anekdotes weet hij de toehoorders aan zijn zijde te krijgen: de kracht van het verhaal schuilt in de herkenbaarheid, de ‘no nonsense’-aanpak en de humoristische en eigenzinnige wijze waarop Foppe nog een stukje van zichzelf laat zien waar we geen weet van hadden.

Meer info over het Foppe Fonds