Header

Lees meer

100PK Onbeperkt in galop!

Ruitersportcentrum Balansruiters

Sinds 1968 bestaat de Stichting Balansruiters en is gevestigd in Emmeloord. Inmiddels rijden er ongeveer 100 ruiters, klein en groot, met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Deze mensen krijgen wekelijks les van gediplomeerde instructrices, die zeer ervaren zijn met de doelgroep. Daarnaast zijn er nog vele vrijwilligers, 65-70 per week actief om te begeleiden tijdens het paardrijden, zodat er waar nodig voldoende ondersteuning geboden kan worden.

De Balansruiters heeft diverse paarden en pony's in diverse maten zodat voor elke ruiter een passend paard gevonden kan worden. Daarnaast zijn er diverse aanpassingen qua tuigage en/of het zadel en ook een ligzadel, zodat het voor vrijwel iedere gehandicapte mogelijk is om aan deze sport te kunnen deelnemen. De stichting is aangesloten bij de landelijke Federatie Paardrijden Gehandicapten, die zich o.a. bezighoudt met het ontwikkelen en verspreiden van kennis op dit gebied. 

De naam Balansruiters is al veelzeggend: 'als ruiter in balans, met jezelf en het paard'. Paardrijden is een sport die velerlei doelen kent om uiteindelijk te komen tot een betere balans in je eigen lichaam. De balans van een paard heeft een heilzame werking op vaak wat verkrampte spieren, werkt stimulerend op de algehele conditie, het reactievermogen en de concentratie. 

De Stichting Balansruiters is gevestigd aan de rand van een bos. Het heeft een grote binnenmanege en heeft de mogelijkheid voor buitenritten.

Paardrijden voor en door gehandicapten

De benen en de sterke rug van het paard zijn in staat om iemand met een handicap een geheel nieuwe wereld binnen te dragen. Want paardrijden betekent: los komen van een handicap, tijdelijk weg van de eventuele rolstoel en of looprek, of van de dagelijkse dingen. Het opdoen van sportieve ervaringen waarbij therapie en ontspanning met elkaar verbonden zijn. In een rolstoel is het moeilijk jezelf voort te bewegen, het tempo is vaak langzaam, je blijft kleiner dan andere, je kunt moeilijk drempels nemen of door weilanden en smalle bosweggetjes rijden.

Kunt u zich voorstellen hoe zo’n iemand zich voelt, met laarzen en cap in de manege verschijnt, op een paard komt te zitten en dan, zomaar zonder al te veel moeite loopt?  Eerst stapvoets, dan wat harder en dan zelfs dravend! De ruiter gaat leren ervaren, samen met zijn paard die hem zijn rug en benen leent, tot een harmonie te komen. Dat betekent je bewegingen aanpassen aan de bewegingen van het paard, leren voelen, leren ontspannen, leren in evenwicht te zitten, bepaalde spieren wel te gebruiken, rechtop te zitten zonder rugsteun. Ook zal de ruiter moeten inspelen op het paard, met de stem vertrouwen geven en aanmoedigen.

Het paard reageert op deze ruiter, en als deze ruiter geen goede aanwijzing geeft, zal het paard niets doen of juist protesteren. Er is voortdurend een vraag en antwoordspel tussen ruiter en paard, een uitdaging, avontuur... en na het rijden heerlijk knuffelen en verzorgen. Dat is heel iets anders dan zelf steeds verzorgt te worden. Het paardrijden een afwisseling van de dagelijkse dingen.

Waarom paardrijden voor gehandicapten?

Om het gunstige psychologisch effect
Zowel kinderen als volwassenen putten zelfvertrouwen uit het bewijs dat zij kunnen meedoen aan een sport, die anders alleen voor validen is weggelegd.

Om de fysieke voordelen
Doordat het paard het evenwicht verschaft, kunnen bepaalde oefeningen worden geprobeerd die anders moeilijk zouden zijn. Bij een poging een goede zithouding te verkrijgen, kunnen te korte spieren verlengd (gerekt) en andere spieren getraind worden.

Om de sociale voordelen
Men komt in contact met anderen, met normaal actieve volwassenen en jongeren met een normale oriëntatie, die niet dagelijks met gehandicapten omgaan. Samen hebben wij een gemeenschappelijk aanknopingspunt: HET PAARD. Dit geeft nieuwe bronnen van informatie.

Om de recreatieve kant
Net als ieder ander in je vrije tijd deelnemen aan het groepsleven. Gewoon een hobby hebben, die je voor je plezier doet.

Om de sport met een wedstrijd element erin
Wanneer men in staat is om in je vrije tijd naast de reguliere lessen ook wedstrijden te willen rijden, dan is dat via de KNHS mogelijk. In verschillende gradaties kan men deelnemen aan diverse georganiseerde wedstrijden speciaal voor mensen met een handicap.

Stichting Balansruiters
Neptunesstraat 24, 8303 AB Emmeloord
Telefoon 0527-614346
E-mail info@balansruiters.nl
www.balansruiters.nl

Terug naar de maneges